Halmos-Risko Naplo unokaimnak

Dr. Harkó Viola / Bia

   

 Anyu debreceni lány volt, ott járt egyetemre is, bölcsész hallgató angol-német szakon. A mindig kitűnő tanuló, szófogadó lány, a szülők kedvence volt. Nagyon csinos is, Tatanak, aki orvostanhallgató volt, hamar megakadt rajta a szeme. Ez a tökéletes, eminens lány egyszer csak fogta magát és elment a szerelme után a szülei beleegyezése nélkül! Ilus nagymama - mi így szólítottuk - Nyanya édesanyja csak egy kisfiúval a karján látta legközelebb, amikor hazajöttek Tatával Németországból, már mint férj és feleség.

 

Egy év múlva már egy kislányuk is lett. / Anyu, a kisfiú és a kislány Ilus nagymamával Debrecenben 1947-ben/

A háború alatt Nyanya elvesztette az Édesapját, akit orosz katonák gyilkoltak meg egy raktárban, mert védte a rábízott értékeket. MÁV főtanácsos volt, hatalmas, magas ember. Ilus nagymama megtalálta, de a kórházban már nem tudtak rajta segíteni. Nyanya nagyon szerette az apukáját, nekem mindig az volt az érzésem, hogy gyerekkorukban Ő volt "apás", a nővére Romy néni pedig inkább "anyás" . Ma már együtt pihen Nyanya az Édesapjával a budakeszi temetőben, de Ti ezt tudjátok, mert sokat jártunk Hozzájuk együtt, odataláltok!

Anyu és Harkó nagypapa

Kérjétek meg Mamit, hogy látogassátok meg egyszer Őket, talán megteszi. Nyanya nagyon szerette Mamit, az első kislány unokája volt 5 fiú után. Együtt éltünk a szanatóriumban egészen Nagymedve 1 éves koráig. 1980 Húsvétján költöztünk el. Mamira hagyta a szép, tiszta jeles diplomáját. Ezt írta rá: "Almácska őrizd meg, ez a Tiéd"! Nyanyi sok hasonlóságot látott mindig Mami és saját maga között. A szorgalom, a kitartás, az odaadás és a képesség a "vak szerelemre" tényleg hasonló tulajdonságuk, ma már én is látom. De Nyanya szerelme haláláig tartott, 52 évig voltak házasok Tatával.

Anyu és Apu
/Nyanya és Tata/
Ahogy nézem ezt a képet, tényleg azt látom, Nyanya nagyon "szerelemes", Tata meg - ugyan próbál szigorúnak tűnni, mint mindig -majd elolvad!!

 

Anyu itt 31 éves, a polyában Bruton alszik - talán egy 1-2 hetes lehetek!!

 

 

 

 

Anyu ölében én ülök, úgy látszik, "bemozdultam"! 

 /Érdekes a berendezés, figyeljetek rá ....vaságy, régi konyha kredenc, szép mérleg...bárcsak még most is meglennének!!! Nagyon szeretem a régi tárgyakat, nagy gyűjtő vagyok. Egy ilyen régi konyhaszekrényből csináltunk Mami születésekor pelenkázót, mind a három gyerekünk azt használta. A kihúzható gyúródeszkán kényelmesen feküdtek./