Halmos-Risko Naplo unokaimnak

egy kis névmagyarázat


Amikor Krón megszülettél nem is gondolkoztam még azon, hogyan is fog majd engem az unokám szólítani. 43 éves voltam, amikor nagymama lettem, hirtelen jött, álmomban sem gondoltam volna erre, váratlanul ért ez a csoda. A mi gyerekeink az én Anyukámat, a Ti Dédnagymamátokat - Nyanyának, Nyanyinak szólították, az első unokája nevezte el így. Néha nem értették az emberek, csodálkoztak a megszólításon.
Nyanya alig több, mint egy évvel megszületésed előtt ment el közülünk, nagyon sokat emlegetjük mai napig. Szinte nincs olyan nap, hogy valamivel kapcsolatban ne jutna eszünkbe. Lehet, hogy ez volt az oka annak, hogy Krón Te is elkezdtél engem Nyanyinak szólítani, eleinte nem örültem, hiszen ez a név már foglalt volt a szívünkben, de csak így neveztél. Aztán Zsirike is megtanulta Tőled, Ő is így szólított. 2001-ben LA-ben a legkedvesebb rajzfilmetek egy őslényekről szóló mese volt, rengetegszer megnéztük. Ebben szerepelt Bruton, Krón és Hosszúnyakú. Egyszer előálltál Krón azzal, hogy én vagyok Bruton, Te vagy Krón és hozzátetted: „csak egy baj van, hogy Bruton te meghalsz a filmben”! Megnyugtattalak, hogy Bruton már öreg, amikor meghal, ez így van rendjén. Zsirikém Te a Hosszúnyakú nevet választottad, aztán ez átalakult Zsiráffá, majd Zsirivé.

A Kismedve, Nagymedve nevet Mami adta kényszerből a testvéreinek, az élethelyzete kívánta ezt és mi nem tiltakoztunk. De Ti ezt nem nagyon használtátok, a nevükön szólítottátok Őket. A Bruton, a Krón, a Zsiri az más volt!! Amikor már nagyobbak voltatok, próbáltalak Titeket a szép keresztneveteken szólítani, de nagy ellenállásban voltatok, hallani sem akartatok az igazi nevetekről. Lehet, hogy ma már nem is emlékeztek erre – bár csodálnám -, biztos nem így szólítanak Titeket, de ez egy szép emlék nekünk. Nagymedvéék még most is mondják nekem néha, hogy Bruton, Bruti, hol sírok rajta, hol nevetek!! Most sírok.

A Bödönre és Kalapácsra emlékeztek? Gyönyörű neveket választottatok a testvéreiteknek.
Ma már nem így hívjátok Őket, ugye?